pondělí 29. září 2014

Pozvánka k podzimní výměně

která probíhá u Marty


takže pokud rádi tvoříte a děláte radost druhým, 
tak neváhejte a přihlaste se. 


 

Děkuji za milou návštěvu a těším se na viděnou.

čtvrtek 25. září 2014

Podzim dorazil už i k nám

 Říká se, že září je májem podzimu.
Včera to platilo dokonale. 
Modrá obloha byla bez jediného mráčku a sluneční 
paprsky krásně hřály. 
Protože jsem měla nakoupené kytky z farmářských trhů, pustila jsem se do výroby podzimních truhlíků. 
Uplatnění našly i nasušené kukuřice a mochyně. 
Teď už nám zdobí hlavní vchod a vítají milé návštěvy.


Přeji vám krásné podzimní dny 
plné sluníčka a pohody. 
 







Krásně rozkvetlé listopadky a nikdy nezahálející včelky.

Děkuji za milou návštěvu a komentáře.

středa 17. září 2014

Švestkový koláč

100 g hladké mouky
100 g hrubé mouky
1 vajíčko
1/2 kostky droždí
200 ml mléka
2,5 lžíc cukru krystal
2,5 lžic oleje
1/2 vanilkového cukru
švestky

Z vlažného mléka, droždí a poloviny cukru necháme 
na teplém místě vzejít kvásek.
Kvásek smícháme se zbylými surovinami a vypracujeme 
hladké, trochu řidší těsto.   
Těsto necháme chvíli kynout.
Těsto vylijeme do koláčové formy a poklademe půlkami švestek. 
Nakonec mírně posypeme vanilkovým cukrem a skořicí. 
Pečeme při 170 stupních dozlatova.

Dobrou chuť




 
Děkuji za milou návštěvu i komentáře.

pondělí 15. září 2014

Zelená výměna

 Koncem srpna jsem se přihlásila do milé akcičky, 
kterou pořádala Světluška  http://svetluska77.blog.cz/.
Jednalo se o Zelenou výměnu, jejiž úkolem bylo přeposílání 
živých rostlinek a kytiček.

A minulý týden dorazil balíček od Dáši z http://daglarka.blogspot.cz/.
No balíček...byl to spíš balík :-).
Po jeho rozbalení se začala linout opojná vůně šalvěje
a kromě této bylinky na mě čekaly výhonky rýmovníku a krásné dárečky, za které Ti Dáši ještě jednou moc děkuji.

A tady už zasazený rýmovník. 
O takové rostlině jsem ještě neslyšela, 
tak zaúřadoval přítel Google...
Tato pokojovka voní jako meduňka s mátou dohromady. 
Při rýmě a nachlazení se doporučuje inhalovat aromatické látky z pár lístků rozlámaných v ruce. Pomáhá i astmatikům. Při vysokém tlaku, cholesterolu a srdečních potížích pít 
odvar z 1 listu na 1 hrneček. Výluh mírně desinfikuje, 
léčí i drobné ranky a spáleniny. 
V bytě odpuzuje komáry a mouchy.  
Šalvěj už si taky pěkně hoví na záhonku. 
Vypadá sice trochu přešle, ale věřím, že se brzy vzpamatuje, 
tím spíš, že u nás hlásí pěkné počasí. 
A teď už krásné dárky, které mi udělaly velkou radost...




Děkuji za milou návštěvu i komentíky.

středa 10. září 2014

Ze zahrádky

Slunečné počasí posledních dnů se výrazně podepsalo 
nejen na naší náladě, ale i na kytičkách, které se krásně vybarvily a mají se čile k světu...


Nádherně modrá obloha bez mráčků a stále pilné včelky, které mlsně obletují podzimní květiny...



A taky trocha sušení....
Někdo suší houby, jablka na křížaly nebo švestky a my v těchto dnech sušíme kukuřici a mochyni.
...na výrobu podzimních truhlíků se budou hodit.


A trocha té podzimní barevné krásy na rozzáření domova :-)

Děkuji za milou návštěvu i komentáře.

úterý 9. září 2014

Když nás honí mlsná...

...tak je to ideální chvíle dát si tradiční 
italský moučník - lehký smetanový krém s vůní vanilky.

Na Panna cottu budete potřebovat: 
2 lžičky jemně mleté želatiny (např. Dr. Oetker)
500 ml smetany ke šlehání
40 g moučkového cukru
1 vanilkový lusk (rozpůlený a vyškrábaný včetně dřeně)

Želatinu namočíme do 2 lžic vody na necháme asi 5 minut stát.
Smetanu vlijeme do kastrůlku spolu s cukrem a 
vanilkou a pomalu zahříváme. 
Za občasného míchání necháme přijít k varu. 
Přidáme želatinu a provaříme asi minutu, než se želatina rozpustí. 
Přichystáme si formičky nebo skleničky, které propláchneme studenou vodou (můžeme i vymazat tukem).
Hotovou směs vlijeme do formiček a necháme vychladnout. 
Vychladnutou panna cottu dáme zhruba na 2 hodiny do lednice.
Ztuhlý moučník vyklopíme a zdobíme dle chuti. 
Můžeme použít různé ovocné omáčky nebo i med a oříšky.
Aby šlo vyklopení lépe, je dobré oddělit moučník od stěn nožem.

Dobrou chuť 



Děkuji za milou návštěvu i komentáře.

čtvrtek 4. září 2014

Zámek Bruntál

Počasí posledních dnů moc nepřeje koupání, zahradničení 
ani procházkám v přírodě...
Je to ale skvělá příležitost k návštěvě nějakého pěkného hradu či zámku, pro které je září posledním provozním měsícem.
Dneska pro vás mám tip na opravdu pěkný a možna i trochu opomíjený zámek v podhůří Nízkého Jeseníku.

Zámek leží přímo v centru města Bruntál a řadí se mezi nejvýznamnější památky tohoto regionu.
Stojí na místě gotické tvrze z 2. poloviny 13. století.
Zámek má netradiční tvar kruhové výseče s arkádovým nádvořím a hodinovou věží.
Původní pozdně gotický hrad nechali v 2. polovině 16. století přestavět pánové z Vrbna do podoby zámku severské renesance, která více vyhovovala jejich potřebám i pohodlí.

Po bitvě na Bílé hoře byl zámek i celé panství pánům v Vrbna zkonfiskován za jejich účast na protihabsburském povstání.
V roce 1961 zámek připadl Řádu německých rytířů, který zde působil až do roku 1939.
V třicetileté válce byl zámek značně poškozen, takže se 
dokonce uvažovalo i o jeho demolici. 
V roce 1766 se však započalo s poslední přestavbou zámku, 
která po dokončení v roce 1769 přivedla zámek do dnešní podoby, kdy tento objekt ojediněle spojuje renesanční a barokní 
sloh v jeden celek. 
V zámeckém interiéru se zachovala celá řada původního cenného barokního, rokokového i klasicistního vybavení. 
Součástí expozice jsou také kaple, knihovna, lovecká zbrojnice a galerie s díly italských, holandských, vlámských i německých mistrů z 16. - 18. století.
V tomto krásném a romantickém zámku byla natočena i řada pohádek, např. Zlatník a Ondřej a Císař a tambor.
Navíc je to jeden z mála zámků, kde vám dovolí fotit 
bez poplatku.
Děkuji za milou návštěvu i komentáře.