neděle 18. srpna 2013

Zámek Hradec nad Moravicí

O víkendu bylo krásné počasí.
Mnoho lidí si to namířilo k vodě a ještě mnohem více na festival Hrady.cz.
Mě nelákalo ani jedno.
Využila jsem slunečné soboty k návštěvě zámku v Hradci nad Moravicí


Jeho bohatá historie sahá až do 8. století, kdy zde stálo slovanské hradisko, které vystřídal v 11. století knížecí hrad Přemyslovců, aby byl o dvě století později přestavěn králem Přemyslem Otakarem II. na výstavný hrad. 
V 16. století se stal zástavním pánem hradu Kašpar Pruskovský z Pruskova, a tím začalo dlouhé období jeho přestavby na renesanční sídlo s okrasnou zahradou a lesoparkem. 
V letech 1778 až 1945 byl zámek v držení pruského knížecího rodu Lichnowských z Voštic a Werdenbergu, který se zasloužil o celkovou adaptaci zámku.
Vznikl tak zajímavý přírodně – krajinářský park výjimečné kompoziční a dendrologické úrovně, kouzelná přístavba Červeného zámku s hradní věží, která sloužila mimo jiné jako konírna a Bílá věž jako vodárna.




 Návštěvníci si mohou vybrat ze dvou prohlídkových okruhů.
I. Hlavní - historické interiéry, zámecká čítárna, knihovní sály, reprezentační jídelna, novogotický koridor, kuřácký, kulečníkový, hudební a dámský rokokový pokoj.
Přibližná doba prohlídky je 70 minut a základní vstupné je 100 a snížené 60 korun. 
II. Doplňkový - velké hostinské apartmá, zámecká kaple, zákristie, erbovní sál. 
Přibližná doba prohlídky je 60 minut a základní vstupné je 80 a snížené 50 korun.


Za vidění rozhodně stojí i nádherný zámecký park a nedaleká Bezručova vyhlídka, která vás za malou námahu odmění úžasným výhledem na celé město.



Děkuji za návštěvu a přeji příjemné dny.  

8 komentářů:

  1. Červený hrádek také znám, byli jsme tu před časem. Je úžasný, jakoby přenesený z Anglie... Asi mi to přišlo i tím, že zde zrovna probíhala svatba a mezi svatebčany byli i Skoti a malé Skoťátko. :o) Vevnitř jsme nebyli, jen venku okolo a vzadu v parku. I tak to bylo moc fajn.
    Prímový den, Jituš

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Jituško, prohlídku rozhodně doporučuji, když tak stačí jen ten doplňkový okruh, byla jsem unešená. Naposledy jsem tam byla tak před 12 lety, a to jsem z Hradce :-D.
    Přeji pěkný den R.

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná virtuální procházka:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  4. Originál je ještě hezčí, takže jestli hledáte tip na výlet, tak neváhejte :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Tam je fakt nádherně. Už jsme tam byli dvakrát a určitě ne naposled. :)
    Nešlo by nějak odbourat to povinné opisování písmen a číslic před publikováním komentáře, abych potvrdila, že nejsem spamový automat...? Je to docela náročné, vložit komentář. Tohle je jeden z mála blogů, na kterém jsem se s tím setkala. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak už jsem na tom zapracovala, a už by to mělo být v pohodě. To jsou takové ty chybky začátečníků :-D, časem to vypiluju :-).

      Vymazat
  6. Tak jsem to vyzkoušela, už to tam není, jupííí. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  7. A už jsem se i přihlásila k odběru. Super.

    OdpovědětVymazat